Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Hva er egentlig et kredittkort? Og hva er forskjellen fra vanlig bankkort?

Flertallet av oss har i dag et bankkort som er koblet til en bankkonto. Mange har også betalingskort hvor det kommer en faktura på alle innkjøp mot slutten av måneden. Et kredittkort fungerer på nesten samme måte, men det finnes også en kreditt på kortet som gjør det mulig å spre ut nedbetalinger over tid om ønskelig. Det finnes mange ulike kredittkort på markedet. Her gir vi deg en oversikt over hva det innebærer å ha kredittkort.

Slik fungerer kredittkortet
Vi vil starte med å redegjøre for begrepsbruken. Selv om det står MasterCard eller Visa på kortet ditt betyr det ikke nødvendigvis at du har et kredittkort. Du kan like gjerne ha et bankkort eller et betalingskort. Så hva er den egentlige forskjellen på disse kortene?

  • Bankkort – Pengene tas direkte fra konto i din bank når du betaler. I praksis det samme som at du betaler med kontanter.
  • Kredittkort – Alle kjøp samles på en faktura – og du bestemmer selv hvor mye du vil betale hver måned. Gir deg samme rentefrie kreditt som betalingskortet innebærer, men også friheten til selv å bestemme hvor mye du skal betale hver måned.

Hva koster det?

Dette avhenger av hvilket kort du velger. Det er gratis å bestille de fleste kort, men sørg for å kontrollsjekke at det ikke påløper noen ekstra gebyr.

Hva er effektiv rente? 

Den effektive renten forteller deg hvor mye det koster å låne penger. Vi anbefaler at denne er lav om du planlegger å låne penger utover den rentefrie-perioden. Den effektive renten forteller hva du faktisk betaler for lånet. Den effektive renten er uttrykket for den samlede virkningen av den nominelle renten, gebyrene (etableringsgebyr, termingebyr mv.) og tidspunktene for de terminvise betalingene.

Hva er nominell rente?

Den nominelle renten er den løpende pålydende renten i en bestemt periode, vanligvis ett år.

Hvordan kan jeg bruke kortet?

Kortet kan benyttes på alle brukersteder som er merket med Visa eller MasterCard. Du kan også ta ut kontanter i alle norske og utenlandske minibanker. Det er smart å bruke kredittkort til å betale for varer og tjenester på Internett, da du kan kontrollere belastningene før du betaler. NB: Kortet er sperret for pengespill på Internett.

Jeg har fått avslag på kortet, hvorfor det?

Det er en helhetsvurdering som ligger til grunn. For å få kortet må du ha fylt aldersgrensen, ikke ha betalingsanmerkninger/registrerte inkassosaker de siste tre årene, samt ordnet økonomi.

Må jeg ha høy inntekt for å få kredittkort?

Du må ha fast inntekt, og ikke ha noen betalingsanmerkninger.

Hvor mye får jeg i kredittgrense?

Du vil bli tildelt en kredittgrense etter utsteders kredittvurdering.

Reklamasjoner

Selv om de fleste kortkjøp blir korrekt gjennomført, kan det forekomme transaksjoner på din faktura som du ikke kjenner igjen. Enten fordi det har skjedd en feil, du er belastet to ganger, eller at du ikke får varen som er bestilt og betalt med kortet.

Dersom du har blitt belastet korttransaksjoner du er uenig i, kan du reklamere på disse. Vennligst følg fremgangsmåten beskrevet under og benytt vårt reklamasjonsskjema.

  • Dersom du kjenner til transaksjonen/transaksjonene må du først ta kontakt med selger/utsalgsstedet direkte, for å forsøke å løse saken med dem. Dersom du ikke får løst saken med selger/utsalgssted må du legge ved dokumentasjon på at du har vært i kontakt med dem.
  • Dersom du har ukjente transaksjoner på stjålet/mistet eller kopiert kort, må forholdet først anmeldes til politiet. Kopi av anmeldelsen legges ved reklamasjonsskjemaet.
  • Husk ALLTID å fylle ut hvilke transaksjoner du reklamerer på, kjøpsdato og beløp. Kontroller at ditt navn og kortnummer er fylt ut.
  • Kryss av det feltet du mener er riktig i forhold til din reklamasjon.
  • På siste side skriver du en kort begrunnelse til din reklamasjon. Desto mer presis forklaringen din er, desto bedre mulighet har vi for å hjelpe deg.
  • Husk å signere BEGGE sidene.

Hvor lang tid tar det før kortet kommer?

Dersom din søknad blir godkjent vil du etter 3-5 virkedager motta en melding fra posten om at kortet ditt er kommet. For din egen sikkerhet sendes kortet rekommandert, dvs. kortet må hentes av deg personlig på postkontoret. Ca. 1 dag etter at du får denne meldingen vil du motta en firesifret PIN-kode i posten. Vi gjør oppmerksom på at det kan ta inntil 10 dager fra du søker til du har kortet. Dersom din søknad ikke blir innvilget vil du motta et brev i posten om dette.

Hvordan mottar jeg kortet?

Det kommer an på hor du har bestilt kortet. Bestiller du kortet i filial eller via et DM-tilbud vil kortet komme til din folkeregistrerte adresse. Når du bestiller kortet direkte på Internett vil du motta kortet rekommandert. Denne må du personlig hente på posten. Husk legitimasjon. Kortet sendes rekommandert først og fremst for din sikkerhet. Først etter at du har mottatt kortet, får du tilsendt PIN-koden din.

Posted in Tips Tagged with: , , , , ,